Tarih: 09.03.2023 09:00
Sonuçta insan suçlama ve hata bulma yarışına dönüşen bir grup tartışmasında bulunduğunuz hiç oldu mu? Hoş olmuyor, değil mi?
Husumeti Bir El Hareketiyle Durdurun
“Sorunları yerdeki delikler gibi görün. Kazıp derinleştirebileceğiniz gibi üzerine toprak atıp kapatabilirsiniz de.” – ANONİM
Bugünden böyle münakaşa etmenin yapıcı bir değer taşımadığını görün. Eğer kendinizi bir söz kavgası içinde bulursanız, elinizi kaldırın (parmaklarınız yukarı, avuç içiniz karşıya bakar şekilde) ve “Gelin, böyle yapmayalım” cümlesiyle gelişmeyi durdurun. Eli kaldırmak niçin? Çünkü bu dikkat çekmenin en etkili yoludur. Herkes aynı anda konuşuyorsa kimse aklın sesini duymaz. Çözümler üzerinde odaklanarak grubu daha yüksek bir düzeye çıkarmaya çalışın.
Geçmişi Cezalandırmak mı, Ondan Kâr Sağlamak mı?
“Bilgeliğin zirvesi bugünde yaşamak, geleceği planlamak ve geçmişten kâr sağlamaktır.” – ANONİM
Münakaşa etmek boşa zaman harcamaktır, çünkü geçmişi değiştiremezsiniz. Geçmişten sadece ders alınabilir. Geçmişten sadece ders alınabilir. Bugünden sonra, insanlar ağız dalaşma başladığında hemen elinizi kaldırıp, “Bunun bir faydası yok” deyin. Kavgaya yol açmadan husumeti durdurun. Sözle yumruklaşmanın bir amaca hizmet etmediğini, ilk baştaki hedefe ulaşmanın yollan üzerinde odaklanmanın zamanı çok daha iyi kullanmak anlamına geleceğini belirtin.
Sözel Trafik Polisi İşlevini Üstlenin
"Bir münakaşadan kazançlı çıkmanın tek yolu ona hiç girişmemektir.” - DALE CARNEGIE
Münakaşaların nasıl önlenebileceği konusuna bir katılımcı şu katkıyı yaptı: “Sanki sözel trafik polisleri gibi işlev görmemiz gerekiyor. Eğer insanlar bir iletişim çarpışmasına doğru gidiyorsa birbirlerine toslayıp, bir hitabet enkazına dönüşmeden önce onları durdurmamız gerekir.” Bu doğrudur. Bir tartışma ateşli bir münakaşaya dönüştüğünde taraflar birbirlerini kırmaya yönelir. Siz masum bir izleyici olabilirsiniz, ama çarpışmayı önlemeniz herkese yarar sağlayacaktır. Kendi yararlarına müdahale etmenize değer vereceklerdir.
Nedenlerden Sonuçlara Geçin
“Hakikat anında ya nedenler ya da sonuçlar vardır.” - CHUCK YEAGER
Kardeşler Arasında Husumet mi, Ahenk mi?
“Çocuklarınızın gelişme göstereceğini bekliyor musunuz, yoksa bunu umuyor musunuz? ” - JOHN ROSEMOND
Kimin kime ne yaptığını bulmaya çalışmak yerine anlaşmazlığı rafa kaldırmaya yardımcı olursanız, bundan herkes yarar sağlar. Elinizi kaldırın ve şunu deyin: “Durun arkadaşlar, eski olayları temcit pilavı gibi çiğneyerek zamanımızı öldürmeyelim.” Eğer mümkünse, hep beraber odadan dışarı çıkın; böylece kelimenin her iki anlamında da olayın dışına çıkıp onu geride bırakmış olurlar.