Tarih: 24.06.2022 09:00
Bu tam anlamıyla bilinmeyen protein, kelimenin tam anlamıyla bizi bir arada tutmada kilit bir rol oynar.
Kollajen (bazen kolajen ya da kollojen olarak da anılır). Hareket sisteminin yapı taşlarını, özellikle kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri oluşturan proteindir. Bu protein birbiri üzerine sarılmış üç alfa zincirinden meydana gelir. 30 tane değişik tipi tanımlanmış olup, tip I, tip II, tip III şeklinde isimlendirilir.İnsan vücudunda en çok bulunan protein olan kolajen aynı zamanda tendonlar, kıkırdak, bağlar, kemik ve kan damarları gibi bağ dokusunun da ana bileşenidir.İnsan vücudu yaşlandıkça, cildin kolajen bakımından zengin destek yapısı (dermis olarak bilinir) değişir. Kollajen yapımından sorumlu hücreler olan fibroblastların aktivitesi yavaşlar ve bu da cildin yaşlı görünmesine neden olan değişikliklere yol açar. Kısacası ciltte kırışıklıklar oluşmuştur.Eklemlerimizdeki kolajen üretimi de yaşla birlikte yavaşlar ve bu da osteoartrite yol açabilir. Kemikte azalan kolajen, osteoporozda önemli bir faktördür. Kollajen miktarı, “kemik mineral bağlama bölgelerinin” sayısını belirler. Kollajen içeriği düşükse, kemik daha kırılgan hale gelir ve kırılma riski önemli ölçüde artar.Artan KollajenBu durum birçok kişinin hoşlanmadığı bir durumdur. Peki, ne yapmamız gerekiyor? Düşen kolajen seviyeleri sorunuyla savaşmak için kolajen üreten hücrelerin aktivitesini artırmamız gerekiyor. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, özel bir silika -kolin stabilize ortosilik asit (ChOSA) formunun kullanılmasıdır. Bir çalışmada, cilt yaşlanması belirtileri olan ve günde 10 mg ChOSA alan kadınlarda ince çizgilerde yüzde 30 iyileşme, cilt elastikiyetinde yüzde 55 artış ve kırılgan tırnaklarda ve saçlarda azalma görüldü.ChOSA ayrıca kemik sağlığını geliştirmede faydalar göstermiştir. Düşük kemik yoğunluğuna sahip postmenopozal kadınlarla ilgili ayrıntılı bir çift kör çalışmada ChOSA, kemiğin kolajen içeriğini yüzde 22 ve kemik yoğunluğunu yüzde 2 artırmayı başardı. Tipik dozaj günde 6-10 mg'dır.Flavonoidler KritiktirFlavonoidler, sağlıklı kolajen seviyelerini destekleyen bitki pigmentleridir. Üzüm, yaban mersini ve çam kabuğu ve üzüm çekirdeği ekstrelerinde bulunan mavi veya mor pigmentler - antosiyanidinler ve PCO'lar (proantosiyanidin oligomerlerinin kısaltması) özellikle faydalıdır. Avantajları arasında: - Bağ dokusunun kolajen matrisini oluşturan doğal çapraz bağlamayı güçlendirerek kolajen liflerini çapraz bağlama yeteneğine sahiptirler.
- Enflamasyon sırasında beyaz kan hücreleri tarafından salgılanan enzimler tarafından kolajen yapılarının yok edilmesini engellerler.
Bu flavonoidlerden yararlanmak için zengin renkli meyveler ve diğer meyvelerin alımını artırın. Ve genel destek için üzüm çekirdeği veya çam kabuğu (günde 50-150 mg) gibi PCO açısından zengin bir özüt ile destekleyin.
SORUMLULUK REDDİ
Bu blog yerel sağlık departmanınız tarafından onaylanmamıştır ve teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacı taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blogda belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için onaylanmamıştır. İmla ve yazım hataları olabileceği durumunu göz ardı etmeyin.