Blog yazılarımızı okumak için tıklayın

SİNAMEKİ

Tarih: 13.12.2022 09:00
SİNAMEKİ
İngilizce adı ‘senna’ kabuğu soyulabildiği için Arapça ‘sena’ ve İbranice ‘soyulabilir’ anlamına gelen ‘cassia’nın birleşmesinden türemiş Latince adı ‘Cassia angustifolia’dır. Baklagiller familyasındandır. Anavatanı Somali, Mısır ve Hindistan’dır. Ülkemizde Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Yeşil renkli bileşik yaprakları olan yaz mevsiminde sapsarı salkımlar halinde çiçekler açan çalı görünümlü, çokyıllık bir bitkidir.

Sinamekinin yaklaşık olarak iki yüz altmış farklı türü olduğu biliniyor. Baklaya benzeyen meyvesi yassı ve serttir. Meyvelerin içinde kırmızımsı, tatlı tohumlar bulunur. Yediğimiz kurabiyelerin çoğunda çeşni verici bir baharat olarak kullanılır. Ayrıca kapuçinoya o farklı aromayı veren tat da sinamekidir. Hemen her çeşit salatada ve yemeklerde baharat çeşnisi olarak birçok yörenin mutfağında yerini almıştır.  

Sinamekinin tarihte şifa olarak ilk kullanımı ile ilgili belgeler MS. 9. Yüzyılda Arap Yarımadası’na kadar uzanır. Özellikle sinameki yaprakları güçlü müshil etkisi göstermesiyle ünlenmiştir. Hz. Muhammed ‘sizlere sinameki, yağ, bal ve kimyonu tavsiye ederim. Çünkü bunlar ölümden başka birçok hastalık için şifadır,’ demiştir.[1]

Sinameki bitkisinden; sinameki çayı, sinameki yağı, sinameki macunu, sinameki kapsülü, sinameki kremi ve ekstraktı üretilir. Ayrıca içeriğindeki reçine, flavon türevlerinin zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.

Halk arasında sinameki çayı içmenin bağırsakları temizlemeye, şişkinliğe, iştahı kapatmaya, kabızlığa iyi geldiğine inanılır.[2] Tedavi amaçlı kullanımında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. 

[1] Tırmîzî tıp Hadis 2081

[2] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop (s336)

SORUMLULUK REDDİ

Bu blog, teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacı taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blogda belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için onaylanmamıştır. Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.
Hemen Sor
Yükleniyor...