Ayrıkotu içerdiği yüksek protein ve nişasta dolayısıyla en değerli hayvan yemlerinden biridir. Düşük lif oranı özellikle büyük baş hayvanların beslenmesi için bitkiyi ideal hale getirir. Bunun yanı sıra ayrıkotu Klasik Yunan döneminde ve Ortaçağda köklerinden hazırlanan çeşitli ilaçlarla özellikle idrar yolları iltihabının tedavisinde kullanılmış bir bitkidir.
Sarımtırak beyaz renkteki kökleri ilkbahar ve sonbaharda toplanarak kurutulur. Bu kökler içerdikleri esans, saponin ve diğer etken maddeler sayesinde antiseptik özelliğe de sahiptir.
Halk arasında kurutulan ayrıkotu bitkisinden yapılan ayrıkotu çayı içmenin soğuk algınlığına, boğaz ağrılarına, öksürüğe, böbrek taşlarını düşürmeye, karaciğer hastalıklarına iyi geldiğine inanılır.[1]
[1]Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan BAYTOP (s57)
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
SORUMLULUK REDDİ
Bu blog, teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacı taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blogda belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için onaylanmamıştır. Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.